Hidrolati

Hidrolati ili cvjetne vodice su nusproizvodi kod destilacije eteričnih ulja, iako neki proizvođači izvode destilaciju samo u svrhu dobivanja vrhunskih hidrolata.
Za hidrolate se može reći da imaju slično djelovanje kao i eterično ulje biljke iz koje su proizašli, ali puno blaže.
Većina hidrolata su primjereni za djecu i starije, bolesne osobe.
Iako se pretežno koriste u kozmetičke svrhe, kao tonici za lice, njihova upotreba je puno šira od toga. U Francuskoj, kolijevci aromaterapije, hidrolati se piju, koriste se u akupunkturi, grgljaju se, dodaju se hrani.

Hrvatski proizvod

Certifikati

Organski uzgoj

Kako se dobivaju hidrolati?

Hidrolati su nusproizvod procesa destilacije biljnog materijala i sadrže komponente destilirane biljke topljive u vodi i sitno raspršene male količine eteričnog ulja. Nazivaju se još i cvjetne vodice. 
Hidrolati ili cvjetne vodice nastaju kao nusprodukt u proizvodnji eteričnih ulja. Tijekom destilacije eteričnih ulja vodena para se hladi (kondenzira) zajedno s eteričnim uljem.
Budući da se eterična ulja vrlo slabo tope u vodi, ono obično ostaje plivati na sloju vode koja je zasićena tvarima iz eteričnih ulja. Ta fino mirisna vodica, hidrolat ili cvjetna vodica, ima ljekovita svojstva.

Zašto koristimo hidrolate?

Hidrolati

Kamilica

Zemlja podrijetla: Hrvatska
Djelovanje: Hidrolat njemačke kamilice djeluje izrazito protuupalno, te je namijenjen za osjetljivu kožu, kao i za sve vrste kožnih oboljenja (ekcemi, osipi, akne rozaceja, seboreja, razne iritacije i sl.). Također, djeluje kao trenutačno olakšanje kod raznih trauma kože poput opekotina, uboda insekata, opekotine od sunca i sl.
Ovo je hidrolat koji se može primjenjivati na očima – kod raznih upala, iritacija ili umora očiju, komprese (ili blazinice) namočite hidrolatom, prislonite na oči i odmarajte se 5-10 minuta. Taj postupak ponovite prema potrebi tijekom dana.

Lavanda

Zemlja podrijetla: Hrvatska
Djelovanje: Hidrolat lavande se koristi za njegu osjetljive kože sklone iritacijama i alergijskim reakcijama. Naročito je učinkovit u kombinaciji s hidrolatom rimske kamilice.
Zbog svojeg smirujućeg djelovanja pogodan je kao njega nakon brijanja ili depilacije.
Lavanda je vrlo blagi hidrolat i kao takav pogodan je za bebe i malu djecu. Dodajte ga u kupku, koristite kao vodenu fazu u lanolinskoj kremi ili osvježite posteljinu za ugodan i miran san.

Smilje

Zemlja podrijetla: Hrvatska
Djelovanje: Poput eteričnog ulja, djeluje protiv hematoma (masnica). U tom slučaju se primjenjuje u kompresama. Ima manji analgetički učinak od eteričnog ulja. Može se koristiti nakon sportskih aktivnosti (utrljati u kožu).
Djeluje protuupalno i zacjeljuje rane i oštećenu kožu. Odličan je za zacjeljivanje edema i hematoma nakon kiruških zahvata. Može se koristiti za ubrzano zacjeljivanje kože nakon tetovaža ili piercing-a.
Kod gingivitisa ili paradentoze, koristite hidrolat smilja kao vodicu za ispiranje usne šupljine (čisti ili pomiješan s vodom).
Hidrolat smilje je i dobar čistač jetre te se uzima oralno kod terapije redovnog čišćenja organizma, tretmana alergija ili nakon bolesti.

Pratite nas

Jezik »